31.12.2013

Fiți atenți la cyberbullying


Ce este cyberbullying-ul ?  Cyberbullying este hărțuirea care are loc cu ajutorul tehnologiei electronice, cum ar fi : telefoane mobile, calculatoare, tablete, precum și instrumente de comunicare, inclusiv site-urile de socializare și sms-urile.
Cum se face cyberbullying ? Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caratcer personal, despre victimile lor, pe rețele sociale sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a intimida, defaima și ridiculiza.  Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri si forumuri sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a le defaima si/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite si e-mail-uri de amenintare si hartuire, in timp ce altii publica barfe si instiga alte persoane la rautate impotriva victimelor. Cu toate acestea, remarci sexuale şi amenintari sunt uneori prezente în cyber-bullying, dar nu reprezinta acelasi lucru cu hartuirea sexuala şi nu implica neaparat „pradatori” sexuali.
Cyber-bullying poate avea urmatoarele efecte:
  • Scădea stimei de sine si a sentimentului de siguranţă
  • Sentimente de frică, supărare, ruşine
  • Refuzul de a se prezenta la scoală
  • Creşterea anxietatii
  • Creşterea posibilitatii apariției tulburărilor de stres
  • Evitarea activităților de grup, retragerea de la prieteni
  • Schimbări în stare de spirit, comportament, somn sau apetit
  • Alimentarea prejudecăților ce țin de rasă, religie, sexualitate
Cyber-bullying, cum putem să ne ferim de el?
Pazește-ți informatiile personale. 
Nu da informațiile tale nimanui online, chiar dacă vorbești cu cineva prin mesagerie instantă sau ești pe un blog, chat room, etc. 
Niciodată să nu-ți spui parola, nici măcar prietenilor. Dacă cineva îți trimite un mesaj amenințător, nu-i raspunde. Pentru o persoana rău-voitoare, o reacție din partea ta inseamnă o victorie. Salvează mesajul si arată-l parinților sau prietenilor. Niciodată să nu deschizi e-mailuri de la cineva pe care nu-l cunoști sau de la cineva care știi ca îți vrea raul. 
Nu posta nimic pe internet din ceea ce nu vrei ca alții sa vadă. Odata postată pe internet o informație poate fi preluata ușor.Nu trimite mesaje atunci când ești nervos sau supărat. Înainte să apeși „Send” gândește-te cum te-ai simți tu dacă ai primi un astfel de mesaj.